Galleri Gl. Lejre

danish friends

Med Mark Rothkos datter og søn som medllemer oprettede Galleri Gl. Lejre en dansk støtteforening i 2008 til planerne om et storstilet internationalt lettisk kunstcenter. Støtteforeningen, der fik navnet Danish Friends oprettet – med henblik på at støtte bestræbelserne på at etablere et Rothko Art Centre i det gamle fort i Daugavpils.

Foreningens formål er gennem oplysning og udveksling af kunstnerisk inspiration mellem centret og Danmark, at arbejde for gennemførelsen af ideerne bag The Mark Rothko Art Centre i Daugavpils Letland. Det er endvidere foreningens opgave at arbejde for at udbrede kendskabet til Mark Rothko, der er født i Daugavpils.

Farida Zaletilo er personen der opdagede, at en af nyere tids største malere, Mark Rothko var født i Daugavpils. Hun var på den måde med til at bringe ham tilbage til fødebyen Daugavpils. Mark Rothko Art Centre blev åbnet og indviet d. 24. april 2013. Museet rummer nu 6 original værker af den verdensberømte kunstner Mark Rothko. Galleriet har fuldt og støttet udviklingen af museet lige fra begyndelsen, og har på den måde været med til at lade kunsten bygge bro.

Mark Rothko Plein Air

Hvert år på Rothkos fødselsdag inviteres internationale kunstnere til at deltage i ”Mark Rothko Plein Air”. Hver kunstner skaber et kunstværk under sit ophold, som doneres til samlingen. Kunstværkerne vil på skift blive vist i en del af det nye Rothko Art Centre og mange af Galleri Gl. Lejres kunstnere er repræsenteret her.

Kunsten bygger broer mellem lande og kulturer, og der er brug for, at der fortsat sker initiativer som disse i Europa.

medlemsskab

Bestyrelsen har stadig mange ideer til, hvad foreningen kan hjælpe med, også til hjælp og inspiration for vores danske kunstnere. Udviklingen af Mark Rothko Art Centre udvikles stort og flot, og vi i bestyrelsen af Danish Friends har brug for støtte fra medlemmer, der er ildsjæle. 

Medlemskontingent er kr. 100,- pr. år.

Bliv medlem