Galleri Gl. Lejre

Hans Christian Rylander (1939) er maler, grafiker og billedhugger. Han er en af Danmarks væsentligste nutidskunstnere, og hans værker er kraftfulde og dramatiske med et figurativt og næsten surrealistisk formsprog. Stilen er på én gang er klassisk og moderne med en stor koloristisk skønhed. De kredser om menneskets ensomhed, frygt, begær og tvivl. 

I Rylanders malerier bevæger vi os rundt i et mylder af billedlige fragmenter, som en collage af historiske begivenheder og mere alment menneskelige temaer. Anonyme portrætter optræder på lige vilkår med episoder fra danmarkshistorien. De toner frem på de lyse lærreder, hvor kulturpersonligheder som Karen Blixen, Bodil Udsen, Githa Nørby, Boberg mfl. deler plads med reminiscenser fra vor fælles kulturarv; naturstudier af dyr og insekter, tekstmateriale, billedkunsteneriske ikoner og mytologiske skikkelser i skønsom forening af fortid og nutid.

Blixen, Nørby og Anonym, SOLGT
Ny bog om Rylander (2016) kr. 398,-
Portrætter med trafikprop, 150x115 cm.
Borgmesterportræt
Kunstnere og andre godtfolk, 130x92 cm.
Tiden har slidt sig gennemsigtig tynd, 82x60 cm.
Strøtanker i Mørke III, 65x55 cm.
Strøtanker i Mørke II, 65x55 cm.
Kalkunen ser på, 65x90 cm.
Drømme og længsler I + II, 218x97 cm. (SOLGT SAMLET) Drømme og længsler III, 218x90 cm.
Bournonville besøger Thorvaldsen, 150x115 cm. Gipssøjle, 165x51x54 cm.
Fugledage og Fisk, 100x81cm.

Mere om Hans Christian Rylander

Hans Christian Rylander er en af de mest betydende nulevende danske kunstnere. Hans hovedværk er udsmykningen af Provianthuset på Christiansborg, der fremstår som et værk bredt over 12 hvælvinger, og som løber gennem hele den næsten 100 meter lange vandrehal.

Udsmykningen i Provianthuset på Christiansborg, var undervejs i 12 år.

Rylander har været i kontakt med og ageret konsulent for Kulturministeriet siden dets oprettelse, og har ligeledes været med til at oprette Statens Kunstfond – han har dermed haft et langt virke i både dansk kunstliv og på den kunstpolitiske scene.

Uddannelse

Det Kongelige Danske Kunstakademi 1965 - 1969

Udstillinger

Rylander er og har været repræsenteret på en lang række gallerier, biennaler og museer nationalt og internationalt. Bl.a. Statens Museum for kunst; AROS Århus kunstmuseum; Randers Kunstmuseum; Storstrøms kunstmuseum, Vejle kunstmuseum; Victoria and Albert Museum, London; Kunstnernes efterårsudstilling; Charlottenborgs forårudstilling; Charlottenborgs efterårsudstilling; Koloristerne; Biennale, Paris; Bienale Venezia, Venedig; Grans palais, Paris; 3'rd International Biennale, Taipei, taiwan; Malmö Konsthall, Salon de Tokio.

Hans Christian Rylander har siden 2006 udstillet i Galleri Gl. Lejre både med seperat- og i gruppeudstillinger.

Udsmykninger

Hans Christian Rylander afsluttede 10 dec. 2004 sit livs største udsmykningsopgave i provianthuset på Christiansborg. Det var nok også århundredes største donation fra Statens kunstfond, da det ca. 400 år gamle Provianthus med de smukke Christian d. IV hvælvinger skulle moderniseres og overdrages til Folketinget. Udsmykningen har været undervejs i ca. 12 år og derfor har Rylander ikke vist sine værker, i almindelig størrelse, for det store publikum i de seneste mange år. I dag er det henholdsvis Rigsarkivet og Statsadministrationens mødelokaler der har glæde af Rylanders storslåede livsværk, på de 80 meter lange gange, og med en højde på op til 3,40 m.

Her udover kan nævnes udsmykningerne: Helsinge Rådhusplads; Rigshospitalet; Helsinge kulturhus, Østre landsret; Domus Vejle teater; Nordisk ministerråd; Odense Universitet.