Galleri Gl. Lejre

PETER LUNDING

KORTET, KROPPEN OG KLODEN

Udstillingsperiode: 16. marts - 14. april 2019

Udstillingen er et blik ind i Peter Lundings kunstneriske laboratorium. Lunding arbejder med modeller af kloder og glober.Omdrejningspunktet for udstillingen er en stor træklode, som har fungeret som trykpresse for de grafiske tryk, der udstilles. Trykkene kan ses som en oversættelse af en kompleks men nøgtern virkelighed til et mere transcendent og mangetydigt udtryk.

Fernisering lørdag d. 16. marts kl. 14-17 

Kl. 15: Peter Lunding fortæller om sit univers

'Kortet, kroppen og kloden' er et laboratorieforsøg, hvor Lunding har arbejdet med modeller af kloden, som han har skabt i træ og bearbejdet til et univers, han har lavet aftryk af. Lunding vil udstille træsnit, tegninger og mindre figurer, der fletter sig ind i tankerne om kroppen som vores omgivelsers spejl. 

Verden er ikke 2D

Peter Lunding er interesseret i kortet, der er et forsøg på at beskrive et landskab eller territorium nøgternt og præcist. Terrænnets krummede flader har skabt udfordringer for kartografer og landmålere, og det er umuligt at få alt med på et kort.

Er det overhovedet muligt at fortælle den sande historie gennem kortet?

"Kuglen, kloden, globen har altid været nærværende i mit arbejde. Første gang på en udstilling i 1990 under navnet Tiden og lyset, der handlede om klodernes rejse i universet og deres tilbagevennen  til sig selv. Siden har kloden været omdrejningspunkt for mange af mine skulpturer", siger Lunding.

Kroppen er et kort over verden

Peter Lunding arbejder med tanken om kroppen som universets spejl. Tanken kommer næsten af sig selv, når man ser på et kort: arterier og vener minder i deres farvekoder og forløb om europakortet fra bilens vejatlas. De røde, blå og gule veje snor sig omkring højdekoternes slyngende forløb, som i kroppens afkroge, hvor lymfeknuder skaber samlingspunkter og mødesteder.

På udstillingen visesogså en række små skulpturer i bronze og sølv, hvor kroppen opfattes som et mikrokosmos, der reflekterer vores ydre verden og omgivelser. Skulpturerne bygger bro mellem de store grafiske kugletryk og kroppen.

.

Om kunstneren

Peter Lunding er uddannet fra Kunstakademiets Arkitektskole i 1983. Efter at have arbejdet som arkitekt i en årrække, begyndte han at skabe skulpturer i metal, at tegne samt at undervise. Han har undervist på Århus Kunstakademi siden 2005. I årene 1985-86 arbejdede han i Kuala Lumpur med både byggeri og udsmykning. Peter Lunding har udstillet i Galleri Gl. Lejre på separat- og gruppeudstillinger samt på messer siden 1991.


Læs mere om kunstneren og se hans værker her